Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

June 1, 2012

Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla

Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla
Verenigde Staten, 1974 & Cuba, 1971

Unexpected juxtaposition is something we love

Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla is een kunstenaarsduo, gevestigd op Puerto Rico, een eiland dat deel uitmaakt van de VS met een hybride Caribische cultuur en een koloniale erfenis.
Het werk van Allora en Calzadilla bevat zowel spelelementen en humor als een kritische dimensie. In hun sculpturen, foto's, performances en video's verbinden ze elementen uit zeer uiteenlopende culturen en verwijzen ze naar sociale, politieke en culturele discussies.

De opnamen voor Returning a Sound werden gemaakt in Vieques, Puerto Rico, een eiland dat de laatste zestig jaar door de militaire autoriteiten van de VS en NAVO als oefenterrein voor bombardementen is gebruikt.
Allora en Calzadilla hebben veel tijd op dit eiland doorgebracht en zich met de plaatselijke beweging van burgerlijke ongehoorzaamheid verbonden. Deze kreeg het in 2002 voor elkaar dat de militaire oefeningen werden gestopt en de VS troepen van het eiland verdwenen.

Returning a sound verwijst naar dit moment. De video toont het landschap van Vieques via de figuur van de activist Homar die het eiland doorkruist op een brommer waarvan de knalpijp met een trompet verbonden is. De brommer wordt zo een instrument en tegelijk luchtalarm, ambulance en serenade.

Returning a Sound, 2004 Video

more from similar articles: