Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

June 1, 2012

Yaima Carrazana

Yaima Carrazana
Cuba, 1981

Yaima Carrazana is opgeleid als kunstschilder, maar gebruikt net zo gemakkelijk andere media en formats zoals schilderijen, video, performance en installatiekunst.
Carrazana heeft zich moeten bewijzen als kunstenaar. Afkomstig van Cuba, een land dat zich nog ver buiten het epicentrum van de internationale kunstwereld begeeft, is haar plek als kunstenaar geen vanzelfsprekend gegeven.

In Nail Polish Tutorials laat Carrazana de canon van de (schilder)kunst deel uit maken van haar eigen werk. Letterlijk, want door beroemde werken op haar nagels na te schilderen worden ze deel van haar zelf. Het zijn kunstwerkjes met een knipoog, betuttelend en ironisch.

Het internet – met name YouTube – brengt ons een oneindige databank aan visuele werkbeschrijvingen voor de meest uiteenlopende (soms nutteloze) zaken. In zes filmpjes leert Carrazana de kijker stap voor stap grootse werken te schilderen; op nagels wel te verstaan. Kasimir Malevich, Barnett Newman, Jasper Johns: ze komen allemaal voorbij. Het moment dat een beroemd modernistisch werk slechts een versiering op de nagels van een meisjeshand blijkt te zijn, verdwijnt de grens tussen serieuze abstracte schilderkunst en decoratie. Tussen hoge kunst en artefacten, tussen conceptuele kunst en kunst met een knipoog.

Nail polish tutorials, 2010 Video

more from similar articles: