Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

June 1, 2012

Wendell McShine

Wendell McShine
Trinidad

Voor hij Trinidad verliet bestond het werk van McShine voornamelijk uit (muur)schilderingen. De grafische studies die hij volgde in Londen en Pamplona, maakten dat hij grafische elementen aan zijn werk ging toevoegen, zoals bewegend beeld.
Het werk van McShine laat zich moeilijk in een hokje stoppen. En dat is precies zijn bedoeling. Zodra je iets kunt definiëren gaat de passie verloren en wordt het ‘gewoon’ en zielloos, aldus McShine. Hij speelt, los van regels en zonder iemand die hem zegt wat hij moet maken. Zijn werk is rauw, transcendentaal en vol mystieke elementen.
In zijn werk zitten verschillende narratieve lagen vol elementen als bandidos, kolibries, schedels, slavenhuisjes, kokosbomen, bloemen, vogels, Nahuales die zichzelf in dieren veranderen. Alles wordt verwerkt en komt bij elkaar in werelden opgebouwd uit houten panelen, canvas, animaties en papier-maché.

In Batmen & Bow Ties onderzoekt McShine een manier hoe jezelf te ‘genezen’, hoe een beter en zelfbewuster persoon te worden. Het medicijn: ‘Bat medicine’.
De muurschildering ontcijfert het visueel recept ‘Bat medicine’: een kruisbestuiving tussen Midden-Amerikaanse en Caribbische carnaval folklore. Het representeert de cyclus van dood, hergeboorte en het zijn: het ontstaan van een nieuwe zelfbewuste ‘ik’.

McShines muurschilderingen, schilderijen en video installaties, worden veelvuldig vertoond en gebruikt in de urban kunst wereld: onder meer door Adidas, Absolute Vodka en Harper’s Bazaar.

Wat ik doe?
Ik speel. Zonder trucjes of intellectuele filosofieën. Ik heb een hekel aan regels. Meer nog aan mensen die me vertellen hoe ik iets wel of niet moet maken. Daar blijf ik dus ver vandaan.
Wat ik doe is vrij denken, 360˚ vrij denken.

Wendell McShine maakt een nieuw werk: Batmen & Bow Ties, 2012 Muurschildering, animatie, ca. 16m

Batmen & Bow Ties, 2012 Muurschildering, animatie, ca. 16 m,