Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

June 1, 2012

Tirzo Martha

Tirzo Martha
Curaçao, 1956

The Caribbean is the ideal laboratory where experimentations have no limits. It’s young and still developing. It is the space where a lot has been made possible, for example racial mixes and religion that adapt and adopt.
(Tirzo Martha op de vraag naar de betekenis van ‘Carribean’ )

De Curaçaose kunstenaar Tirzo Martha staat bekend om zijn geconstrueerde omgevingen (installaties), publieke performances en sociaal culturele projecten. Daarnaast is hij samen met Nancy Hoffman (curator van Who More Sci-Fi) en kunstenaar David Bade mede-oprichter van het Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao. IBB scout jong talent en bereidt hen voor op een opleiding aan de kunstacademie.

Martha gebruikt zijn alter ego Captain Caribbean om zijn boodschap uit te dragen.
Captain Caribbean vecht voor rechtvaardigheid. Tegen het stigma van (culturele) identiteit, gevormd door de erfenis van de koloniale geschiedenis. Vechtend voor rechtvaardigheid loopt hij aan tegen de paradox in het dagelijks leven op de Cariben. Wat eens werd gezien als typisch gedrag en manier van leven van de koloniale overheerser, is nu overgenomen door de lokale bevolking. Dit leidt tot een identiteitscrisis en een toenemend Afrocentrisme, dat steeds ernstiger vormen aan neemt. Een van de gevolgen is raciale segregatie binnen de lokale gemeenschap.

Volgens Martha heeft men in het Caribisch gebied het vormen van een eigen mening, vrij denken, verleerd. Men krijgt een Afro-stempel opgedrukt, op zo’n indoctrinerende manier, dat men erin gaat geloven. Het houdt de ontwikkeling van een eigen identiteit in de houdgreep en zorgt voor angst en onzekerheid.

Met The Afro-curse Exorcizing Machine hekelt Martha het gegeven dat de Caribische identiteit slechts ontleend wordt aan de kleur van de huid en de band met het verleden. Het is een vloek die hij wil uitroeien. Weg met de term ‘Afro –Caribbean’: het is ‘Caribbean’. Identiteit wordt immers ontleend aan de eigen cultuur, context, opvattingen en acties.

The Afro-Curse Exorcising Machine, 2012 (schets)

Foto: Peter Cox The Afro-curse Exorcizing Machine, 2012 Installatie, courtesy de kunstenaar

more from similar articles: