Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Ryan Oduber

Ryan Odubar
Aruba, 1972

Nadat Ryan Oduber (Aruba, 1972) afstudeerde aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht in 1997, vervolgde hij zijn opleiding met een post-academische studie in videokunst en grafisch ontwerpen aan het Sandberg Instituut te Amsterdam. In 2006 keerde hij terug naar Aruba waar hij nog altijd woont en werkt. In 2011 werd hij in Aruba gelauwerd met de nationale J.C. Lampe Prijs.

Kima Momo (brandende Momo) is een carnavalesk commentaar op de macho cultuur in de Cariben. Het (Caribisch) carnaval wordt gepersonifieerd in de vorm van een man: Koning Momo. Aan het eind van het carnavalsseizoen wordt Koning Momo op de brandstapel verbrand: een symbolisch gebaar waarmee de zonden worden kwijtgescholden zodat men in alle ‘reinheid’ de vastentijd kan in gaan. Maar het carnaval houdt nooit op! De volgende dag wordt alweer begonnen aan het ontwerp voor de wagens en kostuums voor het jaar erop. En jonge meisjes transformeren van meisje naar zwangere vrouw. Tienerzwangerschappen bereiken een piek tijdens het carnaval seizoen in Aruba door het overmatig drank- en drugsgebruik.

Kima Momo portretteert de moderne man en vrouw. De moeder wordt neergezet als de dominante figuur binnen de familie, of alleenstaande moeder. Ze speelt een centrale rol in de ontwikkeling van de dochter tot dramatische schoonheidskoningin en de zoon tot macho man. Boys don’t cry and girls are sweet and beautiful.
De pailletjes staan voor het mooi maken van het lichaam; kenmerkend voor het carnaval. Het zijn er meer dan 5000. Alles ziet er mooier uit met pailletten.

De moeder aait de baby, een jongetje, zachtjes over zijn buik en houdt een van zijn handjes vast. Als om hem te begeleiden op zijn weg naar volwassenheid en in zijn rol als macho man.

Kima Momo, 2011 Video, 50 inch monitor