Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Renee Cox

Renee Cox
Jamaica, 1960

Renée Cox is een van de meest controversiële hedendaagse Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars. Met inzet van haar eigen lichaam, al dan niet naakt, viert ze het (zwarte) vrouw-zijn en bekritiseert ze de in haar ogen racistische en seksistische maatschappij.

Vanaf het begin wordt haar werk als fotograaf en multimedia kunstenaar gekenmerkt door een diepe betrokkenheid bij sociale problematiek en een controversiële religieuze beeldtaal.

Een voorbeeld daarvan is Yo mama’s last supper: een foto waarop Cox zichzelf naakt afbeeldt als Christus.

Christianity is big in the African-American community, but there are no presentations of us […] I took it upon myself to include people of color in these classic scenarios.

De foto hing in 2001 in het Brooklyn Museum en de kritiek loog er niet om: kardinaal Egan werd geciteerd op de voorpagina van Daily News “She’s pathetic” en burgemeester Giuliani van New York riep in een voorpagina artikel in de NY Times op tot een ‘beschaafdheidsprotocol’ voor musea. Het werk van Cox zou het Brooklyn Museum – grotendeels door de belastingbetaler gefinancierd- niet waardig zijn.

Yo Mama's Last Supper, 1996 Cibachroom foto, 91,5 x 91,5 cm

more from similar articles: