Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Remy Jungerman

Remy Jungerman
Suriname, 1959

Transformatie en (mis)communicatie zijn belangrijke thema’s in het werk van de Surinaams-Nederlandse kunstenaar Remy Jungerman.

De mogelijkheid tot transformatie komt heel concreet tot uitdrukking in Jungermans materiaalgebruik. De kunstenaar werkt altijd met bestaande materialen en hij hergebruikt zijn materiaal om nieuw werk te maken. Door de nieuwe context waarin het wordt verwerkt, verandert ook de betekenis.
Hij richt zich in het bijzonder op de communicatiebreuk die kan ontstaan tussen verschillende culturen en door het leven in een andere cultuur dan waar je vandaan komt. Hierbij speelt zijn achtergrond, het multiculturele Suriname, een niet onbelangrijke rol.

In Bakru zijn op de achtergrond twee foto’s te zien, van een kikker en een blauwe jurk aan de waslijn. De kikker heeft een beschermende functie: in Suriname worden huizen of gebouwen soms bewaakt door een kikker op een zuil aan weerszijden van de ingang. De jurk hangt te drogen, in afwachting op het Winti-ritueel, waarvan meer elementen zijn terug te vinden in dit werk, zoals het altaar met de flessen.
De kikker is ook een metafoor voor Jungermans artistieke doel. Maar: transformatie is niet zonder gevaar, niet iedereen komt er goed van af.

Van kikkers boeit me de vorm en de mogelijkheid tot camouflage. Wij mensen zijn net platgereden kikkers, ééndimensionaal, één kleur. Wij kunnen ons niet meer camoufleren, ons niet meer aanpassen.

Jungerman maakt voor de tentoonstelling ook een nieuw werk, Promise III:

“Mijn werk maakt sinds zeven jaar een sterke referentie naar mijn culturele achtergrond die zowel door mijn jeugd in Suriname als het opgroeien in Nederland wordt ingegeven. Het toeval wil dat Promise II in Suriname dit jaar een permanente plaats krijgt in mijn geboorteplaats Moengo, binnen de context van de Tembe Art Studio van Marcel Pinas. Dat er aan de Nederlandse zijde hiermee nu ook een versie van dit werk zal komen, heeft voor mij persoonlijk een belangrijke emotionele waarde aangezien ik tussen beide werelden leef.
Promise III bestaat uit een Surinaamse pad en een emmer waar men in Suriname materiaal naar de goud velden vervoert, waarin houten stelen zijn gestoken van verschillende afmetingen.

De stelen/stokken zijn met de hand beschilderd met patronen van stoffen en decoraties die voor elke Surinamer herinneringen oproept (zoals Pangi-stoffen). De pad is een mythologisch dier. Uit mijn jeugd ken ik de verhalen van mensen die een 'pad dienden', hetgeen betekende dat iemand al zijn geld aan een pad gaf die in huis leefde. Volgens de mythe zijn dit enorm grote padden en hoewel ik er nooit een in werkelijkheid heb gezien heeft de mythe enorm veel indruk op mij gemaakt.“

Bakru, 2007 Mixed media, 300 x 220 x 38 cm

Foto: Peter Cox Remy Jungerman heeft dit werk speciaal gemaakt voor KAdE.

more from similar articles: