Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Pepón Osorio

Pepón Osorio
Puerto Rico, 1955

My principal commitment as an artist, is to return art to the community.

Pepón Osorio is bekend om zijn grote, decoratieve werken, veelal installaties. Behalve kunstenaar is hij ook maatschappelijk werker. Vanuit die professie komt zijn drijfveer om de Puerto Ricaanse cultuur te vertegenwoordigen en toegankelijke kunst te maken. Hij werkte in verschillende wijken in onder meer Puerto Rico, Connecticut, Philadelphia en New York.

Het werk van Osorio is flamboyant, vol kleur en met gebruik van veel verschillende (gevonden) voorwerpen. De voorwerpen staan voor de souvenirs van het dagelijks leven. Vaak verweeft Osorio deze alledaagse objecten in de verhalen van zijn mensen, om zo de fantasie van de toeschouwer te prikkelen. Zo kan achter een kappersstoel, behangen met Puerto Ricaanse vlaggen, een verhaal schuil gaan over mannelijkheid.

Er is vaak zo veel te zien dat je twee keer moet kijken om alles te zien en te weten wat er onder het oppervlak zit. Net als in het dagelijks leven, maskeren de vrolijke kleuren en de humor in zijn werk de diepere, serieuze, droevige en soms politieke ideeën.

De laatste twintig jaar toonde Osorio zijn werk voornamelijk op onconventionele plekken, voordat het in een museum te zien was, om zo de subjectieve betekenis van kunst te onderzoeken en de verschillende betekenissen die een werk krijgt afhankelijk van de plek waar het wordt getoond.

In Detail of Drowned in a Glass of Water staat het beeld van de vrouw centraal, in deze installatie als middelpunt van het huishouden.

Detail of Drowned in a Glass of Water, 2010

Detail of Drowned in a Glass of Water, 2010 Installatie, verschillende afmetingen