Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Marvin Bartley

Marvin Bartley
Jamaica

When asked who I am, I refer to my profession first […] I’m an artist and nothing else.

Marvin Bartley is een mode-, kunst- en commercieel fotograaf.
Hij wilde graag schilder worden – klassiek- en werd daar ook voor opgeleid op het Edna Manley College of Visual and Performing Arts. Maar gaandeweg raakte hij meer en meer geïnteresseerd in fotografie. De basisingrediënten in de klassieke schilderkunst – compositie, licht etc. – zijn hetzelfde in (digitale) fotografie. En in digitale fotografie zijn oneindig veel meer toepassingsmogelijkheden.

De kunstfoto’s van Bartley laten een grafische weergave zien van ideeën uit het christelijke geloof en de doctrines van het hiernamaals (o.a. La Divina Commedia van Dante). Deze fascinatie begon als nieuwsgierigheid, maar is inmiddels veranderd in een bijna obsessief verlangen grip te krijgen op de ideeën over het hiernamaals.

Bartley werkt voor het maken van zijn foto’s met decors -van heel groot tot miniatuur-, rekwisieten en modellen. Alles wordt als aparte eenheid digitaal gefotografeerd. Uiteindelijk ontstaat uit zo’n 500 verschillende beelden één, door Photoshop versterkt, beeld: het eindresultaat.
Bartley maakt ook foto’s voor verschillende modebladen. Hierbij krijgt hij de vrijheid om alledaagse beelden – ruimtes, modellen, outfits- , om te toveren tot een exorbitant visueel spektakel. De foto’s worden gepubliceerd in bladen over de hele wereld, wat hem een enorm wijds publieksbereik oplevert.

It is my intention to become a household name not only in Jamaica, but in the rest of the Caribbean. While I pursue this endeavour, I anticipate that my work will segue into the North American and European fashion market.

The Great Rape, 2011 Digitale foto, 50,8 x 94 cm

Luke Collingwoods Journey (Tragedy of Zong), 2008 Digitale foto, 180,3 x 109,2 cm

more from similar articles: