Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Marcos Lora Read

Marcos Lora Read
Dominicaanse Republiek, 1965

Marcos Lora Read (Santo Domingo, 1965), studeerde beeldende kunst en illustratie aan de Altos de Chavon Academy, La Romana in de Dominicaanse Republiek. Vervolgens volgde hij een postacademische studie in bronsgieten aan het New York Sculpture Center in de VS tot 1991. In 1994 ontving hij een tweede master titel van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Lora Read heeft zich ontwikkeld tot een multitalent. Hij is een zeer vaardig tekenaar en schilder, bouwt omvangrijke installaties en video's die allen helder refereren aan hoe het (koloniale) verleden doorsijpelt in het heden.

Sub-mundo Caribeño is een mix van een onderzeeër en een ruimteschip. Met het werk wil Lora Read concepten als ‘Binnen en Buiten’ en ‘Centrum en Periferie’ nader onderzoeken. Hij gebruikt hiervoor muziek als associatie voor twee terugkerende thema’s in zijn werk: migratiestromen en begrenzing. Zodra iemand in de buurt van de onderzeeër komt, klinkt Caribische (bachata)muziek door de periscoop. In culturen wereldwijd speelt muziek een grote rol. In het Caribisch gebied in het bijzonder. Hier heeft muziek zich bewezen als een belangrijk middel om te ontsnappen aan een verleden vol geweld en woede; de erfenis van de koloniale tijd en de slavernij.

De capsule is gemaakt van aluminium, een materiaal dat de toekomst symboliseert.

In societies worldwide music has played infinite roles. In the Caribbean in particular, it has been, without a doubt, one of the main ways people have found to fight and escape from a past of violence and outrage, an inheritance left behind by colonisation and slavery, a shared burden throughout the Caribbean islands, divided up by language, the sea, and by former colonial policies. These capsules are made of aluminium, a material that symbolises the future. I call them “Sub-Mundo Caribeño” (Caribbean underworld).

Sub-Mundo Caribeño, 2009 Hout, aluminium, 300 x 80 x 140 cm (pijp 60 cm)

more from similar articles: