Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Marcel Pinas

Marcel Pinas
Suriname, 1971


Je cultuur is je houvast […] De gevoelens van mijn eigen mensen, de Marrons, vertolken: daar gaat mijn kunstenaarschap over.
Toen Marcel Pinas op 16-jarige leeftijd zijn tekeningen en aquarellen maakte op het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo, woedde in zijn geboortestreek, het noordoostelijk gelegen Marowijne, een bloedige burgeroorlog tussen de manschappen van legerleider Desi Bouterse en de guerrilla’s van zijn voormalige lijfwacht, Ronnie Brunswijk. De gevolgen waren desastreus. De unieke Marroncultuur werd deels en op sommige plaatsen helemaal vernietigd. Het geboortedorp van Marcel Pinas werd weggevaagd.
De kreet ‘Kibri A Kulturu’, ofwel ‘Behoudt de cultuur’, is de belangrijkste drijfveer en inspiratiebron in het werk van Pinas. In zijn kleurrijke en cultuurrijke schilderijen en multimedia installaties geeft hij zijn kritische blik weer op de sociale problematiek binnen de Marron gemeenschap. Hij gebruikt zijn internationale carrière om nieuwe kansen te creëren en een positief toekomstperspectief te bieden.
San e Pasa, staat voor de milieuramp die dreigt door een toename aan industrieel afval.
Afval afkomstig van grote multinationals en ook de mijnbouw zorgt voor ernstige vervuiling van het milieu. Een groot probleem voor de lokale gemeenschap.
Pangie kibi man zit vol elementen die kenmerkend zijn voor het werk van Pinas: de ‘kibi man’ totempaal ter bescherming, ‘pangie’ stof die wordt gebruikt voor de traditionele Marron kledij, het geheime Marron schrift dat werd gebruikt begin 20ste eeuw, patronen van Marron houtsnijwerk. Door deze elementen van de Marron cultuur te verwerken in zijn kunst, draagt Pinas bij aan het behoud van een waardevolle cultuur en bijhorende tradities. Kibri a kulturu.

San e pasa, 2010 Stalen, oliedrum en steen

more from similar articles: