Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Leasho Johnson

Leasho Johnson
Jamaica, 1984

As a young artist I believe my purpose in this world was decided long before I was conceived. My role is to continue and expand the art world that was laid before me by my artistic forebears and I hope to lay a new foundation for the generation still on the drawing board.

Leasho Johnson is grafisch ontwerper, schilder en mode ontwerper. Zijn inspiratie haalt hij uit Duitse en Japanse graffiti en grafisch werk uit de Jamaicaanse straat- en jongerencultuur. Zijn vader leerde hem de traditionele schilder- en tekentechniek. Deze techniek mengde hij met zijn liefde voor cartoons. Zo is een kunstvorm ontstaan die hem eigen is. Zijn ´stijl´ doet denken aan Pop Art en aan kunstenaars als Roy Liechtenstein en Andy Warhol.

Cartoons geven Johnson de vrijheid controversiële onderwerpen als religie of homoseksualiteit aan te snijden op een ‘lichte’ manier. Een striptekening staat ver genoeg van de realiteit om eventuele gevoelige snaren te ontwijken.

Jamaicaanse sinaasappelpakjes vormen de basis voor de serie Orange Boy. De inspiratie die Johnson opdoet bij Duitse en Japanse graffiti kunstenaars geeft hij zo vorm in de context van zijn eigen omgeving.

In fine arts I like to explore self in relation to my culture.

Zijn vader had kunstenaar willen worden, maar andere (familie)verantwoordelijkheden – waaronder de komst van zijn zoon Leasho- maakten dat die droom nooit uitkwam. Des te vastberadener is Leasho Johnson om de droom van zijn vader over te nemen:
I live the dreams of my father and have added tot his my own.

Over Defense en Attack:
Defense en Attack
zijn geïnspireerd op Peter Dean Rickards’s fotoserie Thursday Night At The Fights, waarin een centrale rol is weggelegd voor een boksring waarbinnen duels worden gespeeld door bewoners van een wijk in het centrum van Kingston. Kind tegen kind, vrouw tegen vrouw, man tegen man, bevechten elkaar als vorm van vermaak.

In onze soms surrealistische poging elkaar te overleven, zijn we afwisselend in de aanval en in de verdediging. Het conflict is meestal een innerlijke, onbewuste strijd die we met onszelf voeren. Met Defense en Attack wil Johnson dieper ingaan op sociale ongelijkheid en je eigen plaats in je persoonlijke leven.

Over Orange Boy:
Orange boy is a series of orange juice boxes, common to the Jamaican market that has been re-established as a surface for my art- work. My work is inspired by German and Japanese graffiti art styles where I re-establish these aesthetics within the context of my own environment.

Orange Boy, 2009 Mixed media, gerecycled materiaal

Defense, 2010 Mixed media, canvas 76,2 x 132,08 x 3,81 cm

Attack, 2010 Mixed media, canvas 76,2x132,08x 3,81cm

Foto: Mike Bink

more from similar articles: