Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Jorge Pineda

Jorge Pineda
Dominicaanse Republiek, 1961

Through [my] images the public is faced with reality as it is, or, at least this is my idea of what I like to think of it.

In zijn tekeningen en sculpturen, vol metaforen, rekent Pineda af met geweld; vaak gaat het over kindermisbruik en straf. Gevoelige onderwerpen, die Pineda door gebruik van cartooneske elementen en personages voldoende lucht geeft om er op te kunnen reflecteren.
In zijn werk wordt Pineda’s felle commentaar op het maatschappelijke misbruik van kinderen zichtbaar. Als kijker word je in het werk van Pineda geconfronteerd met soms moeilijk te verdragen beelden, die desalniettemin fascineren door hun raadselachtigheid.

Niña con máscara de piel de muñeca (Meisje met masker van poppenhuid) is een expliciete uitwerking van een van Pineda’s grootste onderwerpen: kinderen en hun kwetsbaarheid. Het beeld is een metafoor voor het individu maar ook voor de maatschappij in het algemeen. ‘La Niña’ is in een staat van isolement en passiviteit, het is haar onmogelijk te reageren of te handelen. Machteloos.

[The] images stand for the invisible faces of children in conflict around the world.

Niña con máscar de piel de muñeca, 2008 (ceder)hout, plastic, 50 x 50 x 140 cm

more from similar articles: