Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Jean-François Boclé

Jean-François Boclé
Martinique, 1971

Voordat ik iets maak zijn het eerst woorden geweest, die ik in een woordenstroom heb laten gaan. Ik zeg soms dingen om maar iets te zeggen. Ik spreek om te spreken en denk daar niet altijd bij na […] Niet denken maar gewoon laten gaan is een manier van inspireren.

Toen hij 15 jaar oud was verliet Jean François Boclé Martinique om in Frankrijk te gaan wonen. Deze ervaring vormt de pijlers waarop zijn werk rust.

Boclé gebruikt veel verschillende media om zijn verhaal te vertellen: installatiekunst, video, tekeningen, sculpturen, fotografie, performance en tekst.

In zijn werk spelen (post)koloniale geschiedenis en issues een grote rol:
Op school leerde ik hoeveel kamers er in het paleis van Versailles waren, we leerden officiële historie. Maar niemand vertelde ons over de gruweldaden die zich in de koloniën afspeelden.

Een ander aspect van de geschiedenis wordt duidelijk in de werken waarbij Boclé de Code Noir heeft gebruikt: een wetboek waarin stond omschreven hoe je slaaf moest martelen.

Deze onderwerpen boeien me zo erg omdat ik uit Martinique kom, voormalige kolonie van Frankrijk. Maar ook omdat het nog steeds ‘de ander’ wordt afgeschilderd als iets dat niet goed is.

Voor deze tentoonstelling maakte Boclé de eerste 'ambassade' van een eiland dat wellicht nooit zal loskomen van haar moederland en dus nooit een autonome status zal hebben met alle symboliek die daartoe behoort.

Voor KAdE maakt Boclé nieuw werk: Ambassade #1 de Martinique Bumayé

Foto: Peter Cox Martinique Boumayé ! 2012 Mixed media, courtesy de kunstenaar

more from similar articles: