Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Eduard Duval Carrié

Eduard Duval Carrié
Haïti, 1954

De achterliggende gedachte in al mijn kunst is drama – kenmerkend voor Haïti.

In zijn, vaak provocerende, werken combineert Duval Carrié Afrikaanse fabels, klassieke mythologie, de geschiedenis van Haïti en de rest van de wereld met
hedendaagse presentaties.
Een belangrijke rol is weggelegd voor de Voodoo religie; lang geleden door de Afrikaanse slaven naar Haïti gebracht. Voodoo goden maken deel uit van het leven van veel Haïtianen. Maar door het negatieve imago dat voodoo heeft, heerst er een taboe op. Duval Carrié probeert dit taboe in zijn kunst te doorbreken. Hij personifieert de voodoo goden en geeft ze een gezicht.
De iconografie van de bekende toeristische snuisterijen en schilderijen die door straatkunstenaars in Haïti worden verkocht, worden door Duval Carrié naar een nieuw en hedendaags niveau gebracht.

What I try in my work is to show that Haiti is a very complex place. It has a very convoluted history, interesting history, and that’s worth looking at. That’s worth studying.

Duval Carrié haalde zijn inspiratie voor The Silver Landscape uit 17e en 18e eeuwse gravures waarop, letterlijk, een idyllisch beeld van het Caribisch gebied wordt geschetst. De gravures dienden als propagandamateriaal voor toekomstige kolonisten. Duval Carrié heeft deze beelden overgenomen en verwerkt in het dromerige The Silver Landscape. Met het sobere palet van zwart, grijs en glitter verandert de propagandistische visie op de Cariben in een Caribisch schimmenspel; mogelijk het ware gezicht van de Cariben.

The Silver Landscape, 2011 mixed media op beschilderd aluminium in hars, 96 x 144 cm (6 panelen)

more from similar articles: