Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Ebony G. Patterson

Ebony G. Patterson
Jamaica, 1981

Beauty, gender, body and the grotesque are an ongoing discussion in my work. I am enthralled by the repulsive, the bizarre and the objectness of bodies and the contradictions that both have to art historically and culturally.

Centraal in het werk van Patterson staan vragen over identiteit en het lichaam. Deze zijn terug te zien in mixed media schilderijen, tekeningen en collages.
Fotografie, gevonden voorwerpen, installatie en performance nemen een steeds belangrijkere plek in in haar werk.
In haar vroege werk stond het vrouwelijk lichaam centraal. Tegenwoordig ligt de focus op het mannelijk lichaam en de mannelijke identiteit.
Patterson gebruikt in haar werk verschillende media, maar centraal staat een fotografische afbeelding. Haar foto’s zijn geconstrueerd en getransformeerd tot multimediale werken. Haar werk heeft een hoog kitschgehalte, vertaald in Caribische elementen uit de populaire cultuur, zoals carnavaleske kostuums, Haïtiaanse vlaggen vol lovertjes en pailletten en de blingbling van de Jamaicaanse Dancehall.
Patterson zoekt de extremen op, maar gaat niet te ver: haar kunst moet serieus genomen worden. Onder alle glitters en bling ligt een serieuze onderlaag: een onderzoek naar de populaire cultuur en de esthetica van Jamaica.

Met Di Real Big Man roept Patterson vragen op over mannelijkheid en, in bredere zin, over schoonheid, gender en de pijlers waarmee ‘mannelijkheid’ is verankerd in de zogenaamde ‘zwarte urban cultuur’. Ze gebruikt de Dancehall cultuur als platform voor een diepgaand onderzoek naar de bling-cultuur en de hieraan inherent verbonden kenmerken van machismo.

Di Real Big Man, 2010 mixed media, wandtapijt, links – 196 x 165 cm; midden– 198 x 154 cm; rechts – 204 x 157 cm

more from similar articles: