Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

David Bade

David Bade
Curaçao, 1970

Veel mensen denken dat ik maar wat aan rotzooi.. Maar door al die ongebruikelijke voorwerpen bij elkaar te zetten, probeer ik een heel eigen spanning op te roepen. Het ergste dat me kan gebeuren is dat mensen schouderophalend aan mijn werk voorbij lopen. Daarom probeer ik de toeschouwer te verleiden.

David Bade is beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. Hij begon als tekenaar en ontwikkelde gaandeweg zijn tekeningen tot totaal(kunst)werken van installaties en sculpturen. Zijn liefde voor teken- en schilderkunst speelt nog altijd een grote rol in zijn werk.

Het gebruiken en hergebruiken van 'dode materialen' is een belangrijk aspect in Bades werk waarin hij nieuwe of onzichtbare betekenissen toonbaar maakt. Oude beelden, maar ook gebruiksvoorwerpen, die hij tijdens het maken tegenkomt, worden verwerkt in een nieuwe compositie.

Zijn werk is grillig, humoristisch en kleurrijk en werpt een poëtische en kritische blik op de maatschappij, ons collectieve geheugen en zijn persoonlijke kijk op het leven. Zo creëert hij een eclectische wereld van fictie en realiteit.

David Bade over Mutatis Mutandis:
Jullie houden van dingen waarvan jullie geleerd is te houden. Wij moeten met wrijvend wantrouwen en dubbelzinnigheid gepaard, nieuwe dingen maken om van te houden... wij zijn de ‘lovers’.

Curaçao Mutatis Mutandis Acryl en olieverf op doek, 300 x 200 cm 2012

Foto: Mike Bink Curaçao Mutatis Mutandis, 2012 Acryl en olieverf op doek, 300 x 200 cm, courtesy de kunstenaar

more from similar articles: