Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Charl Landvreugd

Charl Landvreugd
Suriname, 1971

Er is in elke maatschappij wel een groep mensen die niet als volwaardig lid van de maatschappij wordt beschouwd. Als zwarte man heb ik ervoor gekozen om dit te onderzoeken via het idee ‘zwart’, maar de strekking is duidelijk universeel.

Charl Landvreugd werd geboren in Suriname en groeide op in Rotterdam. Zowel esthetisch als politiek, theoretisch als praktisch, is zwart de basiskleur in zijn werk. Rode draad is zijn werk is de manier waarop zwarte mensen die in Europa zijn geboren of opgroeien hun identiteit als zwarte Europeanen vorm kunnen geven.

Ik voel me Nederlander. Overal waar ik kom zeg ik dat ik Nederlander ben, maar ik ben op zoek gegaan naar mijn roots. Dat zijn er meer dan ik wist. Ik ben van Surinaamse afkomst, ik ben Creools, dus ook deels Afrikaans, maar uiteindelijk ben ik toch Rotterdammer. Ik heb lang in Londen en New York gewoond, maar als ik aan thuis denk, denk ik aan de Van Brienenoordbrug.

Na zijn studie aan Goldsmiths University in Londen en Columbia University in New York vervolgt hij zijn onderzoek naar zwart en Zwartheid. Hij kijkt naar de veelvoudige tinten in de kleur en maakt zich hard voor het kunnen onderscheiden van de zwarte diversiteit. Al zijn werk is gerelateerd aan Afro-Europeanen en de Afrikaanse Diaspora.

“Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. … . Resistance is futile (with) Afro-Futurism (where) Space is the Place (and) Sun Ra (gives birth to) Hype Williams (proclaiming) Luke, I am your father, (so) Optimus Prime (together with) Lieutenant Uhura (can go) where no man had gone before (and through) Atlantic Transformersz (make) Movt Nr. 5 (and becoming one) Opete-Yaw.”

Movt nr. 5: La virginité de l'Europe, 2012 Een schets van het werk –sculptuur- dat Charl maakt voor de tentoonstelling in KAdE

Foto: Mike Bink Movt nr. 5: La virginité de l'Europe, 2012 Mixed media, courtesy de kunstenaar, mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds

Foto: Mike Bink Charl Landvreugd met zijn werk.

more from similar articles: