Art, Caribbean, KAdE, Kunsthal in Amersfoort

May 30, 2012

Alexandre Arrechea

Alexandre Arrechea
Cuba, 1970

I don’t know if it’s good or bad, but I like having everything under control in my projects. I like the piece to have some sense of dramaturgy, a specific literature.

Arrechea begon met het maken van kunst in 2003. Een centraal thema in zijn werk uit die beginjaren is de alom aanwezige opdringerigheid van beveiligingscamera’s en het bijbehorende Big Brother effect. In zijn werk kwamen thema’s terug als kwetsbaarheid, het verlies van privacy en het falen van de controle hierop.
Zijn Garden of Mistrust (2003) is hier een voorbeeld van: een weelderige ‘boom’ waarin op de plaats van vruchten en bloemen beveiligingscamera’s hangen.
Overigens heeft hij het werk, dat werd gemaakt in Los Angeles, lange tijd zelf niet kunnen zien. Middels de Homeland Security Act werd hem de toegang tot de VS ontzegd.

Dancing Moscow maakt deel uit van de serie ‘The city that stopped dancing’, waarin Arrechea architectuur en ideologie met elkaar laat versmelten. Prominente gebouwen uit Havana worden getransformeerd tot speelgoed tollen van reusachtig formaat. Arrechea creëert hiermee een beeld waarin de twee typerende kenmerken van de (recente) geschiedenis van Cuba naar voren komen: macht en mislukking.
Voor het werk was het prominente gebouw van de Russische ambassade in Havana de inspiratiebron.

Dancing Moscow, 2011 Aluminium, hout, hars, 300 x 74 cm

Russische ambassade in Havana

more from similar articles: